Co nowego w Cateringu firmowym? Trendy Cateringowe 2020
Gastronomia, to jedna z tych branż, w której co chwilę dzieje się coś nowego. Goście lubią nowoczesne, ciekawe rozwiązania, a fascynujące trendy pojawiają się błyskawicznie. Część z nich zostaje z nami na dłużej, część znika po sezonie. Jakie są najgorętsze trendy cateringowe na nadchodzący sezon?
- Eko – friendy.
Świadomość ekologiczna przewija się w kulinariach od lat, ale w najbliższym czasie może osiągnąć prawdziwy Boom. Kryzys klimatyczny spowodował, że jeszcze bardziej martwimy się o planetę. Produkty Bio, łatwe w recyclingu opakowania, filtrowana woda w miejsce butelkowej – to z pewnością gorące tematy na ten rok.
- Mocktaile.
Ukłon w stronę kierowców, sportowców czy osób nie przepadających za alkoholem. Cocktaile bez promili to szybko rozprzestrzeniający się trend, dzięki któremu każdy z gości może cieszyć się wymyślnymi, kolorowymi drinkami bez wyrzutów sumienia. Świetnym rozwiązaniem są dedykowane bary z pokazami sztuki barmańskiej na żywo.
- Lokalne alkohole i nietuzinkowe połączenia.
Pozostając w temacie napojów – w 2020 do łask wrócą lokalne napitki – miody pitne, nalewki z nieco już zapomnianych owoców czy polskie wina. Lokalność jest modna i bardziej prestiżowa niż światowe marki. W cocktailach również pojawią się polskie i zaskakujące składniki jak np. słód z kaszy gryczanej. Będzie ciekawie!
- Kuchnia „bez”.
Dania bez glutenu, bez nabiału, bez soli… Coraz więcej osób, zwraca uwagę na dietę i zdrową żywność. Zbiorowy catering dopasowuje się do wymagań swoich gości, serwując smaczne i zdrowe alternatywy. Warto pamiętać o odpowiednich oznaczeniach!
- Flexitarianizm.
Kuchnia roślinna od lat odważnie sobie poczyna w świecie cateringu. Jeszcze w 2018 światowy rynek był wyceniany na 4,6 mld $, szacowany wzrost do 2035 to 85 mld. Na cateringowych talerzach pojawi się więcej opcji wegetariańskich, również z myślą o tych, którzy mięso jedzą, ale coraz rzadziej.
- Catering tematyczny.
Jedzenie będzie nie tylko dodatkiem na imprezie, ale też jej integralną częścią. Catering dopasuje się do tematu przewodniego – Impreza w stylu Black & White? Wyłącznie jedzenie w tych kolorach. Pirackie party? Karaibskie menu. Propozycje będą nawiązywać do motywu zarówno smakiem, jak i wyglądem.
- Afryka.
Po wielkim boomie na Azję, czas na najmniej odkryty kulinarnie kontynent. Kuchnia Afryki północnej i Zachodniej to bezdyskusyjnie ciekawy trend w cateringu na 2020. Superfoods, wyraziste smaki, aromatyczne przyprawy i jaskrawe kolory – to czeka nas w najbliższym sezonie.
- Elastyczny czas serwowania.
Sztywny timing posiłków odchodzi do lamusa. Na topie są nowe rozwiązania, pozwalające cieszyć się posiłkami w dowolnym momencie i dostosowywać bufety do rytmu imprezy. Prym wiodą stacje livecooking zorientowane na wysoką jakość i świeżość potraw przez całą imprezę.
- Instagramowe dekoracje.
To trend, który jest z nami od dobrych kilku lat, ale nie zwalnia tempa. Jedzenie musi przede wszystkim świetnie wyglądać na zdjęciach. Wyjątkowe oświetlenie pater z przekąskami, odważne dekoracje i misterne układanie składników – to podstawa modnego cateringu w tym sezonie.
- Eventy kulinarne.
Jedzenie jako element imprezy, angażujący uczestników. Warsztaty kulinarne, własnoręczne przygotowywanie potraw na imprezę pod okiem wyśmienitych szefów kuchni, śledzenie procesu produkcji np. palenia kawy czy tłoczenia oliwy– to coraz gorzętsze tematy na eventach firmowych.
- Zero Waste.
Zaczynamy i kończymy tematyką Eko. Catering AD 2020 stawia na pełne wykorzystanie produktów, kreując z nich nowe, nietypowe smaki. Są zaskoczeniem dla gości i wizytówką kreatywności kucharzy. Pesto z liści czy natek warzyw korzennych, odpowiedni wykorzystane skórki owoców, podroby – to największe przeboje tego sezonu.