Search
 

Blog

Quantum Catering / Catering Eventowy  / Catering na imprezach okolicznościowych – 5 trendów na 2020 rok

Catering na imprezach okolicznościowych – 5 trendów na 2020 rok

Poczęstunek jest ważnym elementem imprez okolicznościowych, takich jak wesela, komunie czy jubileusze. Dobre jedzenie może uświetnić rodzinne spotkanie i wpłynąć pozytywnie na samopoczucie gości. Wybierając menu, warto wziąć pod uwagę nie tylko preferencje smakowe zaproszonych osób, ale także nowinki gastronomiczne. Czym zaskoczyć gości weselnych i komunijnych w 2020 roku?

Live cooking – gotowanie na żywo

Jedzenie przygotowane na świeżo smakuje i prezentuje się zupełnie inaczej, niż odgrzewane. Jednym z najnowszych trendów cateringowych jest właśnie live cooking, czyli przygotowywanie potraw na bieżąco, w trakcie trwania całej imprezy. Stacja do​ gotowania na żywo, dostępna przez cały czas to sposób na dostarczenie gościom świeżych i pełnowartościowych dań o każdej porze. Tego typu rozwiązanie ma również walory rozrywkowe oraz edukacyjne. W końcu obserwowanie, jak szef kuchni przygotowuje twój posiłek to czysta przyjemność oraz okazja do nauczenia się nowych trików.

Wege – smacznie i bezmięsnie

W ciągu ostatnich kilku lat świadomość społeczna, dotycząca pozyskiwania oraz spożywania dużych ilości mięsa znacząco się rozwinęła. Coraz częściej na imprezach okolicznościowych można więc spotkać się z serwowaniem potraw pozbawionych mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Alternatywę dla tradycyjnego rosołu​        stanowi bulion warzywny, a kotlety schabowe z powodzeniem zostają zastąpione przez pulpety z kaszy. Nie oznacza to jednak, że posiłki te są pozbawione smaku – wręcz przeciwnie! Dania wege najczęściej przygotowywane są ze składników najlepszej jakości, co przekłada się na ich świetny smak i aromat.

Lokalne alkohole – powrót do korzeni

Wielu osobom trudno jest wyobrazić sobie wesele, jubileusz czy po prostu rodzinny zjazd, na których nie są podawane alkohole. Choć w 2020 nikt nie rezygnuje z trunków wyskokowych, to na wielu imprezach okolicznościowych zagoszczą inne rodzaje napojów procentowych. Do łask powracają cydry, miody pitne oraz owocowe nalewki.​ Na wielu​ imprezach można również spróbować dobrych, kraftowych piw z lokalnych browarów. Alkohol będzie więc obecny na weselach, jednak w nieco innej niż dotychczas formie.

Finger food – jedzenie na jeden kęs

Od kilku lat finger food cieszy się niesłabnącą popularnością, zwłaszcza na komuniach, stypach oraz weselach. Niewielkie przekąski zazwyczaj stanowią raczej uzupełnienie jadłospisu niż główne danie, ze względu na ich małą objętość. Finger food może posłużyć jako przystawka przed głównym daniem, lub zostać umieszczone na osobnym stoliku do dyspozycji każdego z gości. Niewielkie przekąski to świetny sposób na zaspokojenie u​      gości największego głodu bez jednoczesnego zapychania żołądków. Finger food świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie pomiędzy daniami, zwłaszcza na trwających wiele godzin imprezach okolicznościowych (np. wesele, komunia, chrzciny).

Zero waste – bez marnowania żywności

Modne w ostatnim czasie przygotowywanie posiłków w duchu zero waste wkroczyło również w świat cateringu. Wykorzystywanie do maksimum składników, z których przygotowywane są potrawy jest nie tylko przyjazne dla środowiska, ale pozwala również na odkrycie całkiem nowych smaków. Dzięki możliwości zamówienia dań​  zgodnych z zero waste twoi bliscy mają szansę na spróbowanie czegoś nowego bez konieczności rezygnowania z tradycyjnych posiłków.

Sorry, the comment form is closed at this time.