Search
 

Blog

Quantum Catering / Catering Pracowniczy  / Benefity pracownicze w 2023 roku. Firmy zadbają także o rodziny swoich pracowników.

Benefity pracownicze w 2023 roku. Firmy zadbają także o rodziny swoich pracowników.

Dostęp do prywatnej opieki medycznej, ubezpieczenie grupowe czy dofinansowanie do karty sportowej to zdecydowanie najczęściej spotykane benefity pozapłacowe w firmach produkcyjnych i logistycznych. Na rynku pracy, mimo spodziewanego spowolnienia gospodarczego, nadal trwa konkurencja o pracowników. Szczególnie nasilona jest ona w pobliży stref ekonomicznych, gdzie obok siebie prosperuje dużo firm oferujących zbliżone stawki wynagrodzenia. Jakie działania podejmują pracodawcy, żeby być bardziej atrakcyjnym od konkurencji? Jak pozyskują i zatrzymują pracowników w firmie? Coraz częściej stawiają na kantyny zakładowe. Restauracje dla pracowników, które nie tylko gwarantują możliwość zjedzenia ciepłego, dobrego i taniego posiłku w czasie przerwy w pracy, ale także oferują dania na wynos dla całej rodziny.

Dofinansowanie do posiłków – benefit dla każdego

Jedną z podstawowych potrzeb człowieka jest dostarczanie organizmowi pożywienia. Odpowiednio zbilansowana, wartościowa dieta pozwala wydajnie funkcjonować, zarówno w sensie fizycznym, jak i intelektualny. Nic więc dziwnego, że coraz więcej pracodawców zainteresowanych jest możliwością dofinansowania posiłków dla pracowników. Jedni stawiają automaty vendingowe, inni oferują karty lunchowe. Są też tacy, którzy otwierają bufety pracownicze na terenie zakładów pracy. Dzięki temu zyskują pewność, że ich zespoły mają dostęp do codziennie świeżych, ciepłych i wysokiej jakości dań. Co więcej, w stołówkach pracowniczych zatrudnieni mają możliwość wyboru spośród kilku propozycji w menu, nie trzeba się więc martwić o to czy każdy znajdzie coś dla siebie.

Stołówka dla pracowników jako element employer brandingu

Otwarcie kantyny pracowniczej na terenie zakładu pracy niesie za sobą szereg korzyści. Można je podzielić na te, które są szczególnie istotne dla pracownika i te ważne dla pracodawcy.

Z punktu widzenia osoby zatrudnionej stołówka pracownicza to przede wszystkich:

  • Oszczędność czasu – funkcjonowanie kantyny pozwala pracownikom zaoszczędzić czas konieczny na przygotowywanie posiłków w domu
  • Oszczędność pieniędzy – jeśli pracodawca dofinansowuje korzystanie ze stołówki pracowniczej, pracownik może zaoszczędzić środki, które musiałby przeznaczyć na zakup produktów spożywczych

Wśród plusów posiadania na terenie firmy bufetu pracowniczego  istotnych dla pracodawcy można wymienić:

  • Uatrakcyjnienie wizerunku firmy
  • Zwiększenie retencji pracowników poprzez poprawę warunków pracy
  • Integracja zespołu podczas wspólnych posiłków

Co więcej, zdrowe, zbilansowane posiłki pracownicze mogę także korzystnie wpłynąć na wydajność, samopoczucie i zdrowie pracowników.

W nowopowstających budynkach biurowych, firmach produkcyjnych czy halach magazynowych, utworzenie kantyny, wraz z zapleczem kuchennym, jest brane pod uwagę już na etapie projektowania. Wśród developerów rośnie bowiem świadomość tego, że zdecydowana większość przedsiębiorców wie jak istotne jest zapewnienie komfortowych warunków pracy i zabezpieczenie podstawowych potrzeb pracowników.

Kantyna pracownicza – benefit dla całej rodziny

Nowym trendem wśród firm produkcyjnych i logistycznych jest zwiększenie dofinansowań do posiłków, w taki sposób, że pracownicy mogą zapewnić wyżywienie także członkom swojej rodziny. W dobie inflacji, kiedy przeciętne gospodarstwo domowe musi uważnie planować budżet, możliwość pakowania nawet kilku posiłków na wynos, to olbrzymi benefit dla pracowników. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzają oni na produktach spożywczych, ale także mają więcej wolnego czasu, który mogą poświęcić rodzinie. Jeśli jesteś pracodawcą, któremu zależy na dobrostanie pracowników, chcesz wyróżnić swoją ofertę pracy spośród innych, podobnych ogłoszeń lub zamierzasz w krótkim czasie zwiększyć retencje swoich pracowników, to kantyna pracownicza może być kolejnym krokiem do celu. Zyskaj wsparcie ekspertów i zacznij dbać o swój zespół z Quantum Catering – specjalistami od dobrego (i zdrowego) odżywienia personelu na produkcji i w logistyce.

Sorry, the comment form is closed at this time.