5 zalet dobrej stołówki pracowniczej
Wszyscy to znamy – ciężki dzień w pracy i odliczanie czasu do przerwy obiadowej, aby na chwilę oderwać się od natłoku obowiązków. Dobry posiłek może całkowicie odmienić nasze podejście i dodać energii – zły – zrujnować cały dzień. Dowiedz się, jakie cechy musi spełniać idealna kantyna pracownicza, aby pracownicy odwiedzali ją codziennie!
Przyjazna przestrzeń
Obiad czy śniadanie w trakcie pracy to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu. To także spędzenie miłego czasu ze współpracownikami czy przełożonymi. Wspólny lunch albo kawa pełnią funkcję integracyjną, pozwalają na szukanie rozwiązania bieżących problemów w większym gronie, ułatwiają prośbę o pomoc przy projekcie. To również czas, który możemy spędzić z osobami, z którymi nie pracujemy na co dzień, poznać się, wymienić doświadczenia. Dlatego ważne jest, aby restauracja pracownicza była przyjaznym miejscem, zachęcających do spędzania w niej przerwy. Ma na to wpływ szereg rzeczy jak m.in. wystrój, oświetlenie, sprawność obsługi czy rozkład stolików. Dobrze zorganizowana kantyna, przynosi wiele korzyści!
Ciekawe menu
Monotonne propozycje i mały wybór to koszmar każdej stołówki pracowniczej. Skutecznie zniechęca gości do korzystania z takiej formy planowania posiłków i skłania do szukania alternatyw – zimnych przekąsek, lub czasochłonnych wycieczek do lokalnych restauracji. Dlatego kluczowe jest zadbanie o to, aby w firmowej kantynie każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Zdrowe, zróżnicowane i smaczne menu to przepis na sukces! Nie ma znaczenia, czy posiłki serwowane są w formie bufetu czy a`la carte. Każdego dnia pracownicy powinni mieć dostęp do ciekawych propozycji, ale również znanych i lubianych przez nich klasyków. Warto zadbać o wegetarian i osoby na diecie bezglutenowej. Dzięki temu klienci będą z przyjemnością jeść posiłki w miejscu pracy.
Łatwy system płatności
Restauracje pracownicze, oprócz wygodnego dostępu mają jedną zasadniczą zaletę. Dobre ceny. Zbiorowe żywienie w miejscu pracy jest zazwyczaj przystępne cenowo, nie tracąc przy tym na jakości. Warto wziąć pod uwagę wszystkie możliwe udogodnienia – systemy abonamentowe, płatności za pomocą identyfikatora pracowniczego, możliwości finansowania lub dofinansowania posiłków przez pracodawcę. Dobre zarządzanie stołówką to nie tylko sprawne wydawanie posiłków, ale dbałość o kompleksowy, dobrze działający system opłat, aby najważniejsze osoby – pracownicy, mogli łatwo i niedrogo zjeść smaczny obiad.
Profesjonalna obsługa
Posiłek jest czasem relaksu, miłego oderwania się od obowiązków. Warto pamiętać też, że czas przeznaczony na przerwę jest ograniczony, a każdy z nas chce wykorzystać go jak najlepiej. Miła, fachowa i sprawna obsługa to klucz do dobrze funkcjonującej restauracji w miejscy pracy. Dzięki niej, każdy z gości szybko otrzyma swój posiłek i będzie miał pewność, że jedzenie jest świeże oraz smacznie. Zarówno kuchnia – pracująca nad przygotowaniem dań, jak i obsługa wydawania posiłków czy serwis porządkowy swoim profesjonalizmem i pasją mogą podnieść prosty obiad do rangi prawdziwej przyjemności. Bez świetnej obsługi, nie ma mowy o świetnej kantynie.
Dogodne godziny otwarcia
Dobra stołówka musi znać rytm życia firmy i się do niego stosować. Późne śniadania, gdy większość pracowników już o 7 rano z chęcią wypiłoby kawę? Zapominanie o drugiej zmianie i zimne jedzenie w trakcie ich przerw? To prostu sposób, aby stołówka świeciła pustkami. Profesjonalna restauracja musi poznać funkcjonowanie firmy czy zakładu pracy, dostosować się do nawyków pracowników i przede wszystkim na bieżąco uczestniczyć w życiu firmy. Dzień otwarty i dodatkowi klienci? Będziemy przygotowani. Jubileusz firmowy? Tort chłodzi się w lodówce. Takie szczegóły pokazują, że kantyna jest integralną częścią firmy, dopasowaną do jej potrzeb, a to przekłada się na jej sukces.
Te pozornie proste, ale wymagające dużej wiedzy i doświadczenia praktyki, mogą sprawić, że kantyna pracownicza będzie świetnym, uwielbianym przez pracowników miejscem. Dlatego przy planowaniu restauracji w miejscu pracy, warto zwrócić się do profesjonalistów. Poznaj nasza ofertę cateringu dla pracowników i poczuj różnicę.