Wege potrawy na imprezę firmową – jak sprawić, by smakowały wszystkim?
W ciągu ostatnich paru lat popularność wegetarianizmu oraz weganizmu znacząco wzrosła. Dzięki stale zwiększającej się świadomości społecznej dieta pozbawiona białka zwierzęcego zyskała spore grono zwolenników. Na imprezach firmowych coraz częściej można więc oprócz standardowych potraw znaleźć także wersje wegetariańskie oraz wegańskie – bez mięsa, ryb oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak jednak sprawić, by potrawy wege smakowały każdemu?
Dania wege – dlaczego warto je wybrać?
Wegetariańska oraz wegańska kuchnia wbrew przekonaniom wielu osób wcale nie jest pozbawiona smaku. Dzięki eliminacji mięsa i ryb z jadłospisu możliwe jest odkrycie zupełnie nowej gamy smakowej. Potrawy bezmięsne nie są pozbawione przypraw oraz naturalnych aromatów, dzięki czemu smakują naprawdę dobrze nawet bez obecności białka zwierzęcego.
Produkty wykorzystywane do przygotowania cateringu wegańskiego oraz wegetariańskiego najczęściej pochodzą z dobrych, ekologicznych upraw. Dzięki rezygnacji z drogiego mięsa można pozwolić sobie na zakup owoców oraz warzyw lepszej jakości. Catering wege sprawdzi się więc nie tylko u osób stroniących od zwierzęcego białka, ale również dbających o szczupłą figurę oraz starających się odżywiać zdrowo.
Potrawy wege – jak sprawić, by smakowały każdemu?
Imprezy firmowe to dla przedsiębiorstw okazje do świętowania sukcesów, zachęcenia partnerów biznesowych do współpracy lub po prostu nagrodzenia pracowników za ich trudy. Smaczny posiłek stanowi ważną część spotkania i może znacząco wpłynąć na poprawę samopoczucia gości. Jak jednak sprawić, by jedzenie pozbawione mięsa smakowało każdemu?
Podczas wybierania potraw, które znajdą się w menu warto postawić przede wszystkim na roślinne zamienniki standardowych dań. Kotlety z kaszy gryczanej, kolorowe zapiekanki czy skrzydełka z pieczonego kalafiora to zdrowa i pozbawiona mięsa alternatywa. Dania takie mogą z powodzeniem imitować posiłki, zawierające zwierzęce białko. Dzięki temu osoby, które na co dzień spożywają mięso nie będą czuć aż tak dużej różnicy.
Wege przekąski i owocowe desery
Zamawiając catering wege na imprezę firmową warto pamiętać, by nie lekceważyć siły dobrych przekąsek oraz słodkich deserów. W końcu wiele z tych niepozornych roślinnych potraw spożywanych jest na co dzień przez zdeklarowanych mięsożerców. Nachosy z tortilli podane z guacamole, owocowe muffinki czy warzywne chipsy to zdrowa i wegetariańska przekąska, obok której żaden mięsożerca nie przejdzie obojętnie. Warto również wpleść nieco ideologii wege do przygotowywania drinków – najlepiej poprzez dodanie świeżo wyciskanych soków lub miksowanych koktajli owocowo-warzywnych.
Sorry, the comment form is closed at this time.