Search
 

Blog

Quantum Catering / Ekologia w Kuchni  / Eko Catering – Chwilowy trend czy zmiana na lepsze?

Eko Catering – Chwilowy trend czy zmiana na lepsze?

Troska o środowisko coraz intensywniej gości w każdej dziedzinie naszego życia. Polacy przywiązują coraz większą wagę do tego, aby ich codziennie wybory były dyktowane także dbałością o nasze otoczenie. Czy taka postawa wpływa na branże gastronomiczną? Czy warto wybrać Eko Catering? Zdecydowanie Tak!

Jeszcze kilkanaście lat temu ekologia nie była tematem numer jeden. Dziś o los planety walczy cały świat. Uczymy się nowych nawyków, więcej myślimy i dbamy o nasze otoczenie. Do nowej, i jakże dobrej mody szybko dostosowała się gastronomia – nic w tym dziwnego, to w naszej branży działania ekologiczne mają realny wpływ na zdrowie i samopoczucie naszych gości. Jesteście Eko firmą i planujecie Eko Catering? Poznajcie jego najważniejsze elementy.

Produkt

Każde gotowanie, również cateringowe zacząć należy od odpowiedniego dobrania produktów. Kluczową rolę powinny odgrywać, rzecz jasna rośliny. Mając olbrzymi dostęp do lokalnych owoców oraz warzyw i odrobinę magii w rękach, szef kuchni z wegetariańskiej bazy może wyczarować najbardziej eleganckie i zachwycające dania. Kuchnia roślinna, nie tylko wpływa pozytywnie na środowisko, ale jest też bardzo zdrowa. Na każdej imprezie firmowej znajdą się oczywiście miłośnicy mięsa, których nie przekona nawet najbardziej wymyślna wegetariańska przystawka. Eko catering stawiać powinien zatem na mięso i nabiał z niewielkich, naturalnych hodowli, przyczyniając się tym samym do ich rozwoju.

Lokalność

Kluczowe dla ekologicznego cateringu jest bazowanie na lokalnych dostawcach. Ogranicza to ogromne zużycie energii przy transporcie i przechowywaniu warzyw czy owoców, a także ma wpływ na smak i jakość produktów. Im krótsza droga z pola czy ogrodu na nasz talerz, tym lepszy wpływ na środowisko. Warto sięgać do lokalnych producentów, rzemieślników i hodowców. Można się zdziwić jak wielu drobnych przedsiębiorców w naszym rejonie wytwarza naprawdę dobre jedzenie. Grzech nie skorzystać z takiego bogactwa 😊

Opakowania

Jest to odwieczny problem imprez masowych, a zwłaszcza plenerowych. Jak dostosować masowy serwis dań i napojów do ekologicznych standardów? Na szczęście rynek eko opakowań z każdym dniem się rozwija. Alternatywą dla plastiku są opakowania papierowe, bambusowe lub z otrębów pszennych. Takie rozwiązania są równie trwałe i odpowiednie dla ciepłym i zimnych potraw, a jednocześnie przyjazne dla środowiska. Świetnym pomysłem są wielorazowe kubki i butelki jako prezent dla naszych gości na początku imprezy. Mogą oni potem uzupełniać napoje z dystrybutorów, a praktyczny upominek zostaje z nimi na zawsze.

Odpowiedzialna firma

Catering na wydarzeniu jest finałem żmudnej pracy podczas przygotowań. Aby impreza odbywała się pod znakiem Eko, warto zadbać, aby proces produkcji był również przyjazny środowisku, a firma podejmowała działanie CSR. Oszczędzanie wody oraz energii, pracowanie na świeżych produktach, poprawna segregacja odpadków – to kluczowe elementy, o które należy zadbać zanim Eko catering trafi na talerze gości.

Zero waste

Czy filozofia Zero waste sprawdza się podczas cateringu na imprezach firmowych? Zdecydowanie! To przede wszystkim szacunek do produktu i duża wiedza kulinarna. Czy próbowaliście kiedyś pesto z liści rzodkiewki? Jest pyszne! Dzięki prostym trikom, znakomici szefowie kuchni wykorzystują smaczne i zdrowe części produktów, tworząc niezwykłe i – przede wszystkim – ekologiczne potrawy. Takie dania mogą być inspiracją dla każdego, kto gotuje w domu. Przy imprezach masowych, kluczowe jest również dobre planowanie, aby jedzenie się nie zmarnowało, oraz umożliwienie zabrania dań przez uczestników po wydarzeniu (oczywiście – w ekologicznych opakowaniach 😊 )

Zielony catering to doskonały pomysł na imprezę dla każdej firmy dbającej o środowisko. To również ważny sygnał dla jej pracowników. Liczymy, że ten trend zostanie z nami na zawsze.

Sorry, the comment form is closed at this time.