Search
 

Blog

Quantum Catering / Ekologia w Kuchni  / Catering zero waste – jak połączyć wygodę i ekologię?
catering zero waste

Catering zero waste – jak połączyć wygodę i ekologię?

Życie zgodnie z ideą zero waste to jeden z najmodniejszych trendów ostatnich lat. Ograniczenie ilości produkowanych odpadów stopniowo przenika do różnych branż, w tym również cateringowej. Zero waste to połączenie oszczędności i ekologii – wpływa korzystnie zarówno na stan portfela, jak i naszej planety.

Zero waste, czyli zjedz obierki

Głównym założeniem idei zero waste w gastronomii jest ograniczenie ilości wytwarzanych odpadów. Szczególnie dotyczy to jednorazowych opakowań oraz resztek, powstałych w wyniku obróbki poszczególnych składników. Wraz ze wzrostem świadomości społecznej na tematy związane z ekologią pojawia się wiele pomysłów, w jaki sposób zagospodarować „śmieci” i ograniczyć wykorzystanie plastiku. Popularne stało się korzystanie z wielorazowych naczyń, sztućców oraz metalowych słomek.

Na tym jednak zero waste się nie kończy. Wszak najwięcej na tym polu możemy podziałać właśnie w kuchni! Jadalne elementy roślin, które do tej pory trafiały do kosza dostają drugie życie i funkcjonują jako całkowicie samodzielne potrawy. Przygotowywanie posiłków zgodnych z ideologią zero waste to świetna zabawa i okazja do poznania zupełnie nowych smaków. Jako przykład mogą tutaj posłużyć obierki z ziemniaków, które podpieczone na chrupko stają się zdrowszą i smaczniejszą alternatywą dla słonych przekąsek.

Catering zero waste – mniej znaczy więcej

Korzystanie z usług firm cateringowych samo w sobie jest zero waste. Jednym z największych problemów, związanych z marnowaniem żywności jest kupowanie zbyt dużej ilości produktów. Przygotowywanie posiłków dla większej ilości osób generuje o wiele mniejszą ilość odpadów, ponieważ wszystkie składniki zostają wykorzystane w różnych daniach. To oszczędność wieloetapowa – korzystając z cateringu nie musisz jechać do sklepu, magazynować składników, samodzielnie gotować oraz zmywać dużej ilości naczyń przy użyciu detergentów.

Idea zero waste jest świetna dla ekologii i portfela, ale czy ma jeszcze jakieś korzyści? Jej główną zaletą jest odkrywanie nowych smaków i rozwijanie kreatywności w kuchni. Fantazyjne dania, które przygotowywane są z wykorzystanych do maksimum produktów spożywczych odkryją przed Tobą całą gamę nowych doznań smakowych. Warto również pamiętać o tym, że jedzenie zero waste jest po prostu zdrowsze. Przygotowane w domowych warunkach chipsy z obierków czy grzanki ze starszego chleba nie są nafaszerowane konserwantami i polepszaczami. To z kolei wpływa korzystnie na stan zdrowia i ogólne samopoczucie, nie wspominając już o linii.

Catering zero waste to przede wszystkim kreatywne, pyszne i pełne składników odżywczych posiłki. Za ich przygotowaniem stoi ogromna wiedza i doświadczenie, jak również pasja i szacunek do każdego z produktów. Życie zgodnie z zasadami zero waste staje się coraz bardziej powszechne. Trend ten zapanował również na eventach większego kalibru, w tym imprezach okolicznościowych i firmowych. Zero waste to szczytna i modna idea, za którą warto podążać.

Sorry, the comment form is closed at this time.